Napoleon 1

Kejser af Frankrig

Napoleon - Indledning

Napoleon d. 1. (1769-1821) er kendt som en af historiens største militærleder, som erobrede det meste af Europa. Han blev født på Korsika i den italienske adelsfamilie Buonaparte. Øen var kort forinden kommet på franske hænder. Selvom han boede det meste af sit liv i Frankrig, prægede hans italienske rødder ham tilværelsen igennem.

 

Hans fødselsnavn var Napoleone Buonaparte, men han ændrede senere det til Napoleon Bonaparte, så den svarede til den franske udtale. Hans søskende ændrede også tilsvarende efternavnet samt tilrettede fornavnet til fransk udtale og i nogle tilfælde helt ændrede fornavnet.

Faktisk var der efterfølgende flere personer i Napoleons familie, som har heddet Napoleon. Dem som er hans rette kejserlige arvtager hedder Napoleon d. 2, Napoleon d. 3, Napoleon d. 4 osv.


Napoleon d. 1. er ham, som startede det hele, og er også klart den mest kendte. Det er også ham, man hentyder til, når man siger Napoleon. Nedenunder kan ses arverækkefølgen startende med Napoleon d. 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Da Napoleon d. 6. døde i 1997, stod der i hans testamente, at Charles Napoleon skulle springes over i arverækkefølgen og Napoleon d. 7. skulle være Charles Napoléon's søn, Jean-Christophe, Prins Napoléon. Dog er det tvivlsom, om man kan gøre dette ifølge de kejserlige regler.

Tekstboks: Statskup
Napoloen d. 1. er primært kendt for hans mange krige. Napoleon d. 3. er primært kendt for at have genopbygget Paris i uset omfang i midten af 1800-tallet. Begge kaldte sig kejsere, ellers har Frankrig indtil midten af 1800-tallet kun haft konger. Napoleon d. 1. og Napoleon d. 3. kom begge til magten ved et statskup.
Tekstboks: Napoleon
Napoleon d. 1. var først general i den franske hær, siden kejser og hærfører af Frankrig. Napoleon d. 2. var hans søn, og Napoleon d. 3. var hans nevø, som også blev kejser nogle år senere.

1800: Napoleon krydser alperne under sit felttog ind i Italien.

Tekstboks: Konge og Kejser rækken
I Frankrigs historie har der været mange konger og nogle få Kejsere. Her kan du se en oversigt.

Se Konge- og
 Kejser rækken

Napoleon d. 1
Napoleon Bonaparte
(1769 - 1821)

Napoleon d. 2.
Napoléon François Joseph Charles
1811 - 1832
Søn af Napoleon 1.

Napoleon d. 3.
Louis-Napoléon Bonaparte
1808 - 1873
Nevø til Napoleon 1.

Napoleon d. 4.
Louis Napoléon 1856 - 1879
Søn af Napoleon 3.

Napoleon d. 5
Victor, Prins Napoléon
1862 - 1926
Søn af en nevø til Napoleon d. 1.

Napoleon d. 6.
Louis Napoléon 1914 - 1997
Søn af Napoleon 5.

Napoleon d. 7.*
Charles Napoléon
1950 -
Søn af Napoleon 6.

Kommende Napoleon d. 8.
Jean-Christophe
1986 -
Søn af Napoleon 7.

Tekstboks: Napoleon familien
Sidst da der var en reel chance for at en ny Napoleon skulle komme til magten som Kejser, var i slutningen af 1800-tallet. Selvom der i dag er en Napoleon d. 7, er det mere en teoretisk diskussion, om han vil kunne komme til magten i Frankrig som Kejser Napoleon d. 7.
Tekstboks: Om billederne på denne hjemmeside
Læs mere her